18 اصل حیاتی فرآیند فرزند پروری
شماره 1: تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس کودکان
عزت نفس مفهومی فراتر از اعتماد به نفس است و به این معناست که ما چقدر خودمان را ارزشمند و دوست داشتنی میدانیم، در حالی که اعتماد به نفس، باور ما به داشتن توانایی در یک زمینه خاص می باشد مثلا ممکن است شما در رانندگی کردن اعتماد به نفس داشته باشید اما خودتان را ارزشمند و دوست داشتنی ندانید.
خوشبختانه یا متاسفانه همانند ابعاد شخصیتی دیگر، عزت نفس سالم هم در دوره ی کودکی شکل می گیرد، ساده ترین رفتارهای شما با فرزندتان میتواند زیربنای عزت نفس سالم را در او شکل دهد یا برعکس ریشه ی عزت نفس او را برای همیشه خشک کند. به عنوان مثال گفتن جملات به ظاهر ساده ی “دیگه مامانت نیستم” ، “دیگه دوست ندارم” آسیب جدی به عزت نفس فرزند شما میزند. اگر شما در همین دوره ی کودکی عزت نفس سالم را در فرزندتان شکل ندهید، انتخاب کرده اید که فرزندتان در سال های مدرسه مورد آزار و اذیت و زورگویی هم سالاناش قرار بگیرد و در موقعیت های بسیاری از حقوق طبیعی خود محروم شود.
علاوه بر این ها، انتخاب آدم های اشتباه و قرار گرفتن در روابط آسیب زا، موردسوء استفاده عاطفی قرار گرفتن، نداشتن توانایی “نه گفتن” از جمله آسیب های نداشتن عزت نفس سالم درنوجوانی و بزرگسالی است.
فراهم کردن فرصت فعالیت های گروهی برای کودکان، تشویق و تقویت ویژگی های مثبت و توانمندی های آنها، دادن حق انتخاب و آزادی عمل به آنها از جمله راهکارهای تقویت عزت نفس سالم کودکان است. در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری ما علاوه بر ارائه ی بازی ها و راهکارهای عملی افزایش عزت نفس سالم، با کشف نقاط قوت و استعدادهای خاص کودکان، برنامه ای برای تقویت عزت نفس و پرورش هوش های برتر هر کودک، در اختیارخانواده قرارخواهیم داد و همچنین در 20 ساعت آموزش فرزندپروی و طی 8 جلسه مشاوره ای که با والدین و کودک خواهیم داشت، والدین را تبدیل به والدین آگاهی می کنیم که دیگر با اشتباهات ناخواسته و ناآگاهانه به روان فرزندشان آسیب نخواهند زد.
لیست پخش ویدیو
عزت نفس کودکان
3 راهکار تقویت عزت نفس کودک
لیست پخش ویدیو
عزت نفس کودکان
3 راهکار تقویت عزت نفس کودک
شماره 2: راهکارهای کنترل خشم والدین
کودکانی که والدین آنها دست بزن دارند، هنگام اشتباهاتشان بر سر آنها فریاد میزنند و یا آنهارا تنبیه های غیراصولی می کنند، اغلب کودکانی پرخاشگر و مضطرب هستند که روز به روز هم به دلیل اینکه ارتباطشان با والدین دچار تنش های جدی است لجبازتر می شوند.
در واقع اگرچه ممکن است تنبیه های جسمی و کلامی شدید برای کوتاه مدت باعث کاهش رفتارهای منفی کودکان شود، اما در بلند مدت نه تنها فایده ای ندارند بلکه باعث لجبازی شدیدتر آنها نیز می شود.
عدم کنترل خشم، به مرور شما را فرسوده تر می کند و آرامش را از شما، فرزندتان و به طورکلی خانواده می گیرد.
تکنیک ABCDE، یکی از تکنیک های مدیریت خشم می باشد که 5 گام مهم را برای کنترل خشم بیان می کند:
1) آگاه شدن از تجربه ی احساس خشم
2) تنفس عمیق
3) شمارش بین تنفس ها
4) ترک موقعیت
5) ابراز به موقع و مناسب خشم
علاوه بر این تکنیک، شما باید به تکنیک های بسیار دیگری مجهز باشید که در هنگام تجربه ی خشم در مقابل فرزندتان به فراخور شرایط از یکی از آنها به درستی استفاده کنید. در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری، ما درجلسات مشاوره با بررسی دقیق سیستم تربیتی هر خانواده، اشتباهات فرزندپروری والدین را بررسی می کنیم و راهکارهای جایگزینی ارائه می دهیم که به سرعت موجب کاهش لجبازی فرزندان می شود، بدیهی است که اصلاح رفتار فرزندان، مستقیما باعث کاهش رفتارهای نامناسب ناشی از خشم والدین می شود.
علاوه براین در 20 ساعت آموزش فرزندپروری به والدین تکنیک های کنترل خشم و اصول صحیح رفتار با کودک را در موقعیت های مختلف یاد می دهیم.
لیست پخش ویدیو
راهکارهای کنترل خشم والدین
شماره 3: آموزش شناخت احساسات و تنظیم هیجانات به کودکان
آیا کودک شما لجباز است و به ندرت حرف گوش می دهد؟
آیا کودکتان سریع از کوره در میرود؟
پرخاشگری میکند؟
و قشقرق راه میندازد؟ ما اغلب این موارد را به عنوان مشکلات رفتاری درنظر می گیریم، اما در حقیقت این رفتارها، تلاش کودک ما برای مقابله با استرس و سرکوب آن و به نوعی آرام کردن خود است، بدون اینکه مستقیما با احساس اضطرابش رو به رو شود. به عبارتی زمانی که کودکان احساسات خود را به درستی نشناسند و روش های صحیح ابراز آنهارا بلد نباشند، به رفتارها و کارهای منفی دست میزنند. بنابراین تا زمانی که به فرزندتان احساسات مختلف و روش های صحیح ابراز آنها را یاد ندهید با هیچ تکنیکی نمی توانید رفتارهای منفی او را از بین ببرید.
افرادی که در کودکی احساسات مختلف و روش های ابراز آنها را یاد نمی گیرند، تبدیل به بزرگسالانی می شوند که هیچ وقت نمی توانند در روابطشان از احساسات و نیازهایشان صحبت کنند. سرکوب و انکار هیجانات اگر ادامه یابد در نوجوانی و بزرگسالی تبدیل به اختلال های افسردگی و اضطرابی میشود.
شما میتوانید برای آموزش انواع احساسات غم، شادی، خشم، اضطراب از انواع کاردستی و نقاشی کمک بگیرید. علاوه بر آموزش انواع احساسات تکنیک های عملی تنظیم هیجان مثل تنفس عمیق و تمرین های تن آرامی را در قالب بازی به فرزندتان آموزش دهید. ما در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری علاوه بر این که به خود والدین در طی 20 ساعت آموزش انواع بازی ها و فعالیت های عملی را برای آموزش انواع احساسات و تنظیم هیجانات به کودکان یاد می دهیم، در طی جلسات مشاوره با به کارگیری تکنیک های حرفه ای و تخصصی بازی محور، هوش هیجانی کودکان را تقویت می کنیم.
لیست پخش ویدیو
آموزش شناخت احساسات و تنظیم هیجانات به کودکان
شماره 4: تربیت جنسی
اهمیت تربیت جنسی برای کودکان امروز بسیار بیشتر از گذشته است چرا که این روزها کودکان علاوه بر دنیای واقعی در ارتباط با دنیای مجازی نیز می باشند و به انواع و اقسام اطلاعات دسترسی دارند.
کودکان امروز خیلی سریع تر و بیشتر از گذشته از مسائل جنسی سردر می آورند. امروزه با کودکان بسیاری رو به رو هستیم که حتی قبل از رسیدن به بلوغ و دوره ی نوجوانی فیلم پورن تماشا کرده اند، متاسفانه شما دیگر نمی توانید صرف محروم کردن فرزندتان از وسایل الکترونیکی مانع از مطلع شدن زودهنگام او از مسائل جنسی شوید، چرا که ممکن است فرزند شما این اطلاعات را از کودک دیگری بدست آورد.
برای جلوگیری از آسیب های احتمالی فرزندتان، ضروری است که شما متناسب با زمان، خودتان را به روز کنید، قبل از رو به رو شدن با رفتارها و سوالات جنسی فرزندتان، آمادگی و دانش کافی برای عکس العمل صحیح و به موقع را داشته باشید چرا که یک رفتار اشتباه شما می تواند باعث شود فرزند شما دیگر هیچ وقت برای پاسخ سوالات جنسی اش سراغ شما نیاید و از افراد و اینترنت جواب سوالات خود را جست و جو کند.
شما باید بتوانید با حفظ خونسردی و بدون نشان دادن حساسیت با رفتارها یا سوالات جنسی فرزندتان رو به رو شوید، سعی کنید از طریق سوالات غیر مستقیم متوجه شوید کودکتان اطلاعات خود را در زمینه مسائل جنسی از چه منبعی به دست آورده است و بعد متناسب با سن و درک او، پاسخ قابل فهمی به سوالات و کنجکاوی های جنسی او دهید. تربیت جنسی صرفا پاسخگویی به رفتارها و سوالات جنسی کودکان نیست، علاوه بر این شما باید بدانید در هر مرحله ی رشدی و سنی چه آموزش های جنسی را به فرزندتان بدهید. به عنوان مثال ما در 2ونیم-3سالگی آموزش های خودمراقبتی را شروع می کنیم.
در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری ما طی 20 ساعت آموزش فرزندپروری و 8 جلسه مشاوره، نه تنها صفر تا صد تربیت جنسی کودکان را آموزش می دهیم بلکه با بررسی سیستم تربیتی هر خانواده و شخصیت کودک، یک برنامه ی تربیتی خاص آن خانواده طراحی میکنیم.
در این دوره والدین در موضوعات مختلف از جمله تقویت عزت نفس، هوش هیجانی، مهارت های زندگی، کنترل خشم و … آموزش می بینند.
لیست پخش ویدیو
اهمیت تربیت جنسی
پاسخگویی به سوالات جنسی کودکان
شماره 5: آموزش مهارت های زندگی به کودکان
مهارت های زندگی به دو دسته مهارت های اجتماعی و غیر اجتماعی تقسیم می شوند، مهارت های اجتماعی شامل شش مهارت
1-خودآگاهی و شناخت احساسات
2-جرئتمندی
3-دوستیابی و برقراری روابط موثر
4-حل مسئله و تصمیم گیری
5-تنظیم هیجان
6-همدلی
می باشند و مهارت های غیراجتماعی شامل دو مهارت رعایت نظم و مدیریت پول و پس انداز کردن می باشد. اهمیت یادگیری مهارت های زندگی در دوره ی کودکی از آن جهت است که اگر افراد این مهارت ها را در این دوره یاد نگیرند در دوره ی بزرگسالی هم با مشکلات جدی در روابط شغلی، عاطفی، دوستی و خانوادگی و … خود رو به رو می شوند؛ کودکی که احساسات و هیجانات خود را نمی شناسد و کنترل خشم هم ندارد، کودکی که جرئتمند نیست و فاقد توانایی “نه گفتن” است، کودکی که در تصمیم گیری ها وابسته و دنباله رو دیگران است، کودک خجالتی که دوستی ندارد و نمی تواند با کسی دوست شود، کودکی که خودخواه است و نمیتواند با احساسات دیگران همدلی کند، همه ی این کودکان در آینده تبدیل به بزرگسالانی می شوند که از تمام این ضعف های خود آسیب می بینند.
بهترین راه آموزش مهارت های زندگی به کودکان استفاده از بازی های هدفمند است به عنوان مثال شما با اجرای نمایش عروسکی به راحتی می توانید هر مهارتی را به کودکتان آموزش دهید، کاردستی درست کردن، تماشای انیمیشن های مرتبط و استفاده از قصه های جذاب، همگی راه هایی برای آموزش مهارت های زندگی به کودک شما می باشند.
در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری ما علاوه بر کشف نقاط قوت و استعداد های کودک و تقویت آنها از طریق آزمون های بازی محور روانشناختی، از طریق بازی ها و تست های معتبر روانشناختی، مصاحبه ی بالینی با والد و کودک، نقاط ضعف کودک و مهارت هایی که در آنها ضعیف است را نیز شناسایی می کنیم و برنامه ای برای ارتقا آنها طراحی و اجرا می کنیم.
علاوه بر این ها والدین با 20 ساعت آموزش فرزندپروری دوره، اشتباهات تربیتی خود را به طور کامل می شناسند و رفتار و اصول صحیح رفتار با کودک را به طور عملی یاد می گیرند.
لیست پخش ویدیو
آموزش مهارت های زندگی به کودکان
شماره 6 :آسیب های کمالگرایی والدین
بدترین نوع والدین که آسیب های جدی به روان فرزندشان می زنند، والدین کمالگرا هستند، والدینی که می خواهند همیشه همه چیز تحت کنترلشان به بهترین شکل اتفاق بیفتد، تحمل اشتباهات فرزندشان را ندارند، ضعف ها و اشتباهات فرزندشان سریع آنها را به هم می ریزد، این والدین حتی تحمل اشتباهات خودشان را نیز ندارند و با کوچکترین اشتباهی خودشان را سرزنش می کنند و احساس گناه تجربه می کنند، به طور کلی سطح انتظارات این والدین از خود و فرزندشان بسیار بالاست و اغلب تحت فشار این انتظارات غیر واقع بینانه اضطراب زیادی تجربه می کنند.
فرزندان والدین کمالگرا نیز بدون شک از کمالگرایی رنج می برند، این کمالگرایی خصوصا در سال های مدرسه به آنها آسیب های جدی میزند، افسردگی، اضطراب دائمی، عدم احساس شادی و لذت بردن از زندگی مشکلاتی است که فرزندان این والدین در نوجوانی و بزرگسالی تجربه می کنند. عزت نفس فرزندان والدین کمالگرا پایین است و هیچ وقت خودشان و توانمندی هایشان را کافی و ارزشمند نمی دانند.
اگر فکر می کنید شما هم جز این دسته از والدین هستید حتما برای تغییر اقدام کنید، در انتظارات و توقعات خودتان بازنگری کنید، هنگامی که رفتار فرزندتان مطابق میلتان نیست از خودتان این سوال را بپرسید؟
آیا انتظاری که دارم متناسب با سن او، توانایی هایش و شرایطی که در آن قرار داریم، می باشد؟ علاوه بر این در این شرایط بدترین اتفاق ممکن را در نظر بگیرید و با سوالات مختلف فکرتان را به چالش بکشید و بررسی کنید که واقعا چقدر احتمال دارد این اتفاق رخ دهد؟
در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری، با انجام ارزیابی ها و تست های روانشناختی معتبر از والدین آنها را نسبت به تیپ و ویژگی های شخصیتی شان که میتواند در تربیت شان، تاثیر منفی داشته باشد آگاه می کنیم و به آنها در مسیر حذف این ویژگی های آسیب زننده کمک می کنیم، همچنین والدین طی 20 ساعت آموزش و 8 جلسه مشاوره یاد میگیرند چگونه با فرزندشان رفتار کنند که موجب شکل گیری ویژگی های شخصیتی آسیب زا همچون کمالگرایی در آنها نشوند.
شماره 7: دلبستگی والد و کودک و اضطراب جدایی
مهم ترین وظیفه ی پدر ومادر ها در دو سال اول زندگی فرزندشان این است که دلبستگی ایمنی با او شکل دهند، اگر دلبستگی کودک با والدینش ناایمن باشد، اضطراب جدایی کودک بیشتر از حد معمولش طول می کشد، کودک دائما به والدین چسبیده تا حدی که حاضر نیست در هیچ شرایطی از آنها دور بماند، بدیهی است که والدین این کودکان در به مهدکودک و مدرسه فرستادن کودکشان با چالش های زیادی رو به رو خواهند بود.
این کودکان غالبا مضطربند، به راحتی به کشف محیط و بازی با هم سالانشان نمی پردازند و اگر در همان سال های اولیه دلبستگی آنها ایمن نشود در روابط آینده شان نیز دائما چسبنده اند و احساس طرد و بی اعتمادی زیادی تجربه می کنند. برای ایمن کردن دلبستگی کودکتان در دو سال اول زندگی به تمام نیازهای او در لحظه و سریع پاسخ دهید، در دسترس کودک باشید، ایمن کردن محیط یعنی جمع کردن وسایل خطرناک و آسیب زننده یکی دیگر از کارهایی است که ضروری است برای شکل گیری دلبستگی ایمن و اعتماد در فرزندتان انجام دهید.
در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری، در 20 ساعت آموزش و 8 جلسه مشاوره به والدین کمک می کنیم دلبستگی ایمنی در فرزندشان شکل بدهند و یا اگر تا الان بخاطر اشتباهات ناآگاهانه فرزندی مضطرب با دلبستگی ناایمن دارند، اضطراب او را درمان و دلبستگی اش را ترمیم کنند.
در این دوره والدین یاد میگیرند در هر سن و مرحله ی رشدی چگونه با فرزندشان رفتار کنند که به سلامت روان او آسیب نزنند و موجب شکل گیری و تقویت رفتارها و ویژگی های منفی در او نشوند.
لیست پخش ویدیو
وابستگی کودکان قسمت اول
وابستگی کودکان قسمت دوم
شماره 8 :راهکارهای کاهش لجبازی کودکان
لجبازی کودکان از 2سالگی شروع میشود چون در این سن آنها به دو ویژگی مهم رشدی یعنی ” توانایی نه گفتن” و “احساس مالکیت” مجهز می شوند. از طرفی از 2سالگی تا 4 سالگی، کودکان نیاز ویژه ای به احساس استقلال و خودمختاری دارند که اگر ما فرصت برآورده شدن این نیاز را برای آنها فراهم نکنیم، عزت نفس آنها آسیب جدی می بیند.
تمامی این تغییرات رشدی و رفتاری کودکان از 2سالگی به بعد باعث میشود آنها لجبازتر شوند و کمتر به حرف والدین گوش دهند.
بسیار مهم است که والدین بتوانند در برخورد با کودک، رفتار صحیح و متعادلی داشته باشند، از طرفی آنها باید مراقب باشند که با سخت گیری بیش از اندازه، فرصت استقلال و خودمختاری را از فرزندشان نگیرند و توانایی نه گفتن اورا از بین نبرند و از طرفی هم باید مراقب باشند که با آزاد گذاشتن بیش از اندازه و نداشتن محدودیت و قوانین موجب لوس و بیش از اندازه لجبازشدن او نشوند.
دادن حق انتخاب بین دو یا چند گزینه به کودک یکی از راهکارهای کاهش لجبازی کودک است به عنوان مثال وقتی فرزندتان بدون توجه به تذکرهای شما به جیغ کشیدنش ادامه میدهد به او می گویید: “میتوانی داخل اتاقت بمونی و تلویزیون تماشا نکنی و یا اینکه زودتر وسایلت را جمع کنی و باهم بستنی بخوریم”.
برای کاهش لجبازی بچه ها، صدها تکنیک کاربردی داریم که در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری، به تمامی آنها با جزئیات و مثال پرداختیم. در این دوره والدین طی 20 ساعت آموزش و 8 جلسه مشاوره، یاد میگیرند در هر موقعیت و شرایط چگونه با فرزندشان رفتار کنند که هم به نیازهای رشدی او لطمه نزنند و هم رفتارهای منفی و لجبازی او را تشدید نکنند.
شماره 9 : شناسایی مشکلات تحصیلی دانش آموزان و حل آنها
درس نخواندن، انجام ندادن تکالیف و مشکلات تحصیلی کودکان یکی از دغدغه های اصلی والدین در سال های مدرسه است، حتی بسیاری از والدین قبل از رسیدن فرزندشان به سن مدرسه، نگرانی هایی در این زمینه دارند. مشکلات تحصیلی دانش آموزان دلایل مختلفی دارد، از جمله این دلایل می توانیم به اختلال یادگیری، اختلال اضطرابی، مشکلات هوشی، سیستم آموزشی اشتباه بعضی مدارس، بی انگیزگی و اهمالکاری، مشکلات خانوادگی و تنش در محیط و … اشاره کنیم.
برای حل مشکلات تحصیلی دانش آموزان آنچه اهمیت دارد این است که در ابتدا دلیل این موضوع را به کمک یک متخصص شناسایی و برطرف کنیم. اگر دلیل مشکلات تحصیلی فرزندشما به درستی شناسایی نشود می تواند آسیب های جدی به او بزند، به عنوان مثال ممکن است ما به اشتباه بدون اینکه متوجه اختلال اضطرابی در فرزندمان شویم با فرض مبتلا بودن او به اختلال یادگیری برای او معلم خصوصی بگیریم.
در این شرایط نه تنها مشکل تحصیلی فرزندما برطرف نخواهد شد بلکه با واردکردن فشار بیشتر، اضطراب او را نیز تشدید کرده ایم. آموزش مهارت برنامه ریزی کردن به کودکان یکی از راهکارهایی است که میتواند مشکلات تحصیلی ناشی از اهمالکاری و بی انگیزگی را برطرف کند. در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری، والدین نه تنها از طریق 20 ساعت آموزش فرزندپروری با دلایل مختلف و ریشه های اصلی مشکلات تحصیلی دانش آموزان آشنا می شوند بلکه از طریق جلسات مشاوره با ارائه راهکارهای عملی، به آنها کمک میشود این مشکل را برطرف کنند.
از طرفی در جلسات با خود کودک استعداد ها و هوش های برتر او کشف می شود تا خانواده بدون اتلاف وقت و هزینه، در مسیری برای فرزندشان سرمایه گذاری کند که بی شک او را به مقصد موفقیت برساند.
لیست پخش ویدیو
شناسایی مشکلات تحصیلی دانش آموزان و اقدامات موثر برای حل آن ها
شماره 10 :نقص توجه و بیش فعالی در کودکان
اختلال نقص توجه و بیش فعالی(ADHD) یکی از شایع ترین اختلالات عصرحاضر است. متاسفانه بسیاری از والدین با این مشکل در فرزندشان، درگیر هستند و یا نگران ابتلا فرزندشان به آن می باشند. این اختلال سه نوع دارد. در نوع اول، افراد مبتلا فقط مشکل نقص توجه دارند، در نوع دوم مبتلایان فقط مشکل بیش فعالی دارند و در نوع سوم افراد مبتلا هم نشانه های نقص توجه و هم نشانه های بیش فعالی را دارا هستند.
کودکان مبتلا به این اختلال اغلب در منتظر ماندن و رعایت نوبت مشکل دارند، آنها نمی توانند مدت زمان زیادی یک جا بنشینند و حتی زمانی که نشسته اند مدام دست یا پایشان را تکان می دهند. این کودکان اغلب کارها و بازی هایشان را نیمه تمام رها می کنند و نمی توانند مدت زمان زیادی مشغول یک کار باشند، اغلب وقتی صدایشان می کنید حواسشان نیست و متوجه نمی شوند، به راحتی مطالب را فراموش می کنند، از انجام فعالیت هایی که نیازمند تلاش فکری است، اجتناب می کنند.
متاسفانه اگر این اختلال در دوره ی کودکی درمان نشود تا نوجوانی و بزرگسالی هم ادامه می یابد و در شغل و تحصیل افراد مشکلات جدی را موجب میشود. یکی از درمان های این اختلال استفاده از دارو ریتالین می باشد. اما این اختلال غالبا با رواندرمانی و بازی درمانی بدون استفاده از دارو هم قابل درمان است.
در دوره ی سفر شیرین والدگری شما در طی 20ساعت آموزش، با نشانه های این اختلال و انواع بازی ها و کتاب ها برای کاهش شدت آن آشنا می شوید و در جلسات مشاوره نیز به شما و کودکتان از طریق تکنیک های رواندرمانی برای درمان این اختلال کمک می شود.
شماره 11 : تجربه طلاق و سوگ در کودکان
سوگ و از دست دادن چیزها و کسانی که دوستشان داریم یکی از دردناک ترین تجربه های زندگی است، در مورد کودکان به دلیل ظرفیت های روانشناختی کمتر و وابستگی های بیشتر این مسئله نیازمند دقت، حمایت و توجه بیشتری است. متاسفانه امروزه به دلیل افزایش نرخ طلاق، و طرد فرزندان توسط یکی از والدین ، مهاجرت و … کودکان بیشتری در معرض سوگ قرار می گیرند، لازم به ذکر است که منظور از سوگ صرفا تجربه ی فقدان به دلیل مرگ نیست.
کودکانی که در معرض یک فقدان قرار می گیرند تغییرات بسیاری نشان میدهند از جمله این تغییرات می توان، به افزایش تحریک پذیری و پرخاشگری، گوشه گیری، تغییر اشتها، شکایات جسمانی، کابوس های شبانه، مشکلات تمرکز و افت عملکرد تحصیلی، اضطراب جدایی، کاهش خلق و سطح انرژی و … اشاره کرد.
بسیار مهم است که هنگامی که کودکی با فقدانی رو به رو می شود اطرافیان در پاسخگویی به سوالات او صادق باشند و به جای اینکه کودک را در حالت گیجی و سردرگمی نگه دارند به او در پذیرش واقعیت کمک کنند.دادن اطلاعات غیر حقیقی مثل اینکه فرد متوفی به سفر رفته و بر می گردد، یا اینکه اینجاست و مارا می بیند ولی ما نمی توانیم او را ببینیم نه تنها کمکی به کودک نمی کند بلکه بیشتر به او آسیب میزند.
وجود شخص بزرگسال همدل و آگاه در کنار کودک در این شرایط در کمتر کردن آسیب های ناشی از سوگ بسیار موثر است. از آنجا که تجربه ی سوگ یک اتفاق غیر قابل پیش بینی است، ضروری است همه ی والدین در این زمینه آموزش های کافی ببینند.
در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری ما در کنار آموزش های دیگر فرزندپروری، به طور کامل به موضوع سوگ و نحوه ی برخورد با کودک سوگ دیده و کمک به او برای التیام رنج و آسیبی که متحمل شده، پرداخته ایم.
لیست پخش ویدیو
کنارآمدن کودکان با سوگ
شماره 12 :ویژگی های والدین آگاه و موفق
تفاوت اصلی یک والد آگاه با والد غیر آگاه در این است که والدین آگاه می دانند تربیت یک کودک با روان سالم نیاز به آموزش و کسب مهارت و دانش در زمینه های مختلف دارد، آنها معتقدند همانطور که برای موفق بودن در هر کاری مثل رانندگی کردن، نواختن یک ساز آموزش می بینیم و برای کسب مهارت لازم در آن موضوع تلاش می کنیم، برای موفق بودن در تربیت یک انسان هم نیاز به کسب دانش و مهارت داریم.
این والدین در تربیت فرزندشان اغلب کمتر از والدین دیگر به چالش برمی خورند و حتی در هنگام چالش هم بهتر و سریع تر از والدین دیگر شرایط را به حالت عادی برمی گردانند، برعکس، والدین غیرآگاه عموما فرزندشان را با تجربه ی سایرین بزرگ می کنند و دائما با فرزندشان به تعارض میخورند، این والدین اغلب احساس خستگی، اضطراب و افسردگی می کنند و در درونشان با خشمی نسبت به خود و فرزندشان درگیرهستند.
برای تبدیل شدن به یک والدآگاه ضروری است ابتدا ویژگی های والدین آگاه و موفق را بشناسید؛ مهم ترین ویژگی والدین آگاه این است که ویژگی های کودک را در هر سن و مرحله ی رشدی میشناسند و دقیقا میدانند هنگام رو به رو شدن با هر رفتاری در فرزندشان چگونه رفتار کنند، مایندفول بودن و داشتن توانایی مدیریت خشم دومین ویژگی والدین آگاه و موفق است، آنها میدانند برای تربیت فرزندی با روان سالم باید صبور باشند و برای آن تلاش و تمرین می کنند.
سومین ویژگی این والدین این است که میدانند کمالگرایی سمی مهلک برای فرزندپروری است، بنابراین تلاش میکنند والدی کافی برای فرزندشان باشند نه والدی کمالگرا و آسیب زننده.
در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری، والدین نه تنها ویژگی های والدین آگاه را میشناسند بلکه طی 20 ساعت آموزش فرزندپروری در زمینه های مختلف و 8 جلسه ی مشاوره، تبدیل به والدی آگاه می شوند که می داند در هر شرایطی با فرزندش چگونه رفتار کند که نه تنها رفتارهای منفی را در او کاهش دهد بلکه روان و شخصیت سالمی را نیز در او شکل دهد.
شماره 13 : سفر شیرین والدگری
چرا فرزندپروری هیچ وقت آسان نمی شود؟
روزهای اول بعد از تولد فرزندمان، همه به ما امیدواری می دهند که با گذشت 40 روز از تولد فرزند، ما آسوده تر می شویم، بعد از روز چهلم، این انتظار را تا 6ماهگی تمدید می کنند، و در 6ماهگی هم به ما امید می دهند که بعد از، از شیر و پوشک گرفتن فرزندمان، دیگر راحت می شویم. ما چالش های رشدی را پشت سر می گذاریم با خیال به زودی آسوده شدن، اما زهی خیال باطل!! ما الان با بچه ای رو به رو هستیم که درست است که برای شیر خوردن و پوشک شدن به ما وابسته نیست، اما لجبازی، حرف گوش ندادنش انرژی صدبرابر قبل از ما می گیرد، پس فرزندپروری چه زمانی آسان و شیرین میشود؟
ما چه زمانی از مادری و پدری کردنمان لذت می بریم؟
من به شما واقعیت را می گویم، فرزندپروری قرار نیست هیچوقت آسان شود اما شیرین چرا!
تربیت فرزند یک مهارت است مثل هر مهارت دیگری؛ تا زمانی که دانش کافی و تخصص کافی برای انجام آن را نداشته باشید فقط سختی و خستگی می بینید و خیلی زود هم احساس درماندگی و ناتوانی می کنید ولی برعکس اگر از مسیر آگاهی داشته باشید، در کنار سختی، از مسیر لذت می برید و به جای احساس درماندگی احساس موفقیت و شایستگی می کنید و اعتماد به نفس مادری و پدری کردن را به دست می آورید.
احتمالا بپرسید باید از چه چیزی آگاه باشیم؟ من به شما می گویم باید دنیای کودکتان را بشناسید، با ویژگی ها و تغییرات رفتاری و روحی او در هر سن و مرحله ی رشدی آشنا باشید. باید صبوری کردن و مدیریت خشم را یادبگیرید، باید والد کافی بودن را بلد باشید تا با کمالگرایی به فرزندتان آسیب نزنید، باید بتوانید دلبستگی ایمنی را با فرزندتان شکل بدهید، باید یادبگیرید چگونه مهارت های زندگی را به فرزندتان آموزش بدهید که عزت نفس و خودمختاری را در شخصیت او شکل دهید.
ندانستن تک تک این موضوعات قطعا موجب تربیت فرزندی با طرحواره های ناسازگار همچون طرحواره ی نقص و شرم، طرد و بی اعتمادی و … می شود که تا بزرگسالی همراه او می ماند و آفت روابط او می گردد.
در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری طی 20 ساعت آموزش فرزندپروری والدین یاد می گیرند چگونه با فرزندشان رفتار کنند که به او آسیب هایی که خودشان در کودکی و نوجوانی دیده اند را نزنند، والدین در جلسات مشاوره این دوره نسبت به اشتباهات خود آگاه می شوند و رفتارها و راهکارهای جایگزین این رفتارهای اشتباه را یاد می گیرند. در جلسات مشاوره با کودک با بازی درمانی تخصصی، مشکلات رفتاری کودک همچون لجبازی را درمان می کنیم.
علاوه بر این ها با انجام جدیدترین تست های استعدادیابی ، هوش های برتر و استعدادهای کودکان را کشف می کنیم و برنامه ای برای تقویت استعدادهای آنها، طراحی و اجرا می کنیم.
لیست پخش ویدیو
دوره ی جامع سفر شیرین والدگری
شماره 14 :اضطراب و ترس در کودکان
یکی از مشکلات بسیاری از والدین با فرزندشان، ترسیدن او از عوامل مختلف است، اولین موضوعی که در بحث ترس های بچه ها باید بررسی شود این است که آیا این ترس طبیعی است یا غیرطبیعی؟
در هر سنی ترسیدن از برخی چیزها طبیعی است مثلا در سنین 2تا 5 سال ترس از تاریکی، دستشویی، صداهای بلند، تنها خوابیدن، طبیعی است.
از طرفی اگر ترس های بچه ها در حدی باشد که عملکرد روزانه آنها را به هم نریزد جای نگرانی نیست، مثلا اگر ترس کودک 3ساله شما باعث نشود دائما به شما بچسبد، از خوابیدن اجتناب کند و به طورکلی در طول روز ذهنش دائما درگیر موضوع ترس باشد، جای نگرانی وجود ندارد، اما اگر واکنش های کودک شما به ترس شدید باشد و بیشتر از 6 ماه فرزند شما از موضوعی بترسد حتما باید علت بررسی و برای درمان اقدام شود.
در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری، والدین، در کنار آموزش های فرزندپروری در زمینه های مختلف، رفتارهای اولیه در برخورد با ترس و اضطراب کودک را یاد می گیرند و در زمینه ی همدلی و پاسخ مناسب به احساسات ناخوشایند فرزندشان مثل خشم، غم و نگرانی آموزش می بینند، علاوه بر این در جلسات مشاوره با کودک مستقیما از طریق تکنیک های تخصصی بازی درمانی، اضطراب و ترس های کودک را ریشه یابی و درمان می کنیم.
لیست پخش ویدیو
درمان اختلالات اضطرابی در کودکان
شماره 15 : برخورد با کودک حساس
کودکان حساس و زودرنج، کودکانی هستند که تحمل شرایط یا حرفی برخلاف میلشان را ندارند، با کوچکترین تذکر والدین قهر می کنند، اگر خواسته ای که دارند برآورده نشود و یا دیر برآورده بشود، طولانی مدت گریه می کنند یا حتی جیغ میکشند و پا به زمین می کوبند، به طور کلی این بچه ها تاب آوری بسیاری کمی دارند، بدیهی است که اگر این عادت کودکان در همین سنین کودکی از بین نرود نه تنها، هر روز را بر پدر و مادرشان تلخ می کنند و فشار روانی زیادی به آنها وارد می کنند، بلکه این ویژگی را تا سال های بعد هم، همراه خود میبرند و با وارد شدن به مدرسه بسیار آسیب می بینند چون در این محیط ها با افراد زیادی از جمله معلم و همکلاسی ها رو به رو می شوند که قطعا همیشه مطابق میلشان رفتار نمی کنند.
اولین راهکار در رفتار با این کودکان، تقویت نکردن این عادت آنهاست، یعنی زمانی که فرزند شما تلاش می کند با قهرکردن، گریه کردن و … به خواسته اش برسد، شما مقتدرانه بر سر حرفتان بمانید و بدون اینکه واکنش تندی به او نشان دهید، اول با احساسش همدلی کنید، بعد رفتار معقول را توضیح دهید و در نهایت نسبت به رفتار منفی اش عکس العملی نشان ندهید.
مثلا فرزند شما در شرایطی که امکانش برای شما نیست، اصرار می کند به پارک بروید، به او می گویید: “میدونم که الان از اینکه نمی تونیم بریم پارک ناراحتی ولی ما چون دیروقته نمیتونیم الان بریم پارک، به جاش دوست داری با لگوهات بازی کنیم یا بریم بستنی بخوریم؟ ” ، بعد از این هر چقدر که گریه کرد، عکس العملی نشان نمی دهیم.
در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری، والدین علاوه بر 20 ساعت آموزش فرزندپروری و رفتار با کودک، در جلسات مشاوره از طریق ارزیابی های تخصصی و حرفه ای که از فرزندشان انجام شده، با ویژگی ها و خلق و خو کودکشان به طور کامل آشنا میشوند و یاد می گیرند چگونه با او رفتارکنند که موجب تقویت ویژگی های منفی در او نشوند و برعکس ویژگی های مهم شخصیتی از جمله عزت نفس سالم، خودمختاری، جرئتمندی و تنظیم هیجان و … را در او شکل دهند.
در این دوره والدین به یک برنامه ی تربیتی متناسب با کودک و شرایط و ساختار خانواده ی خود مجهز میشوند.
لیست پخش ویدیو
برخورد با کودک حساس
شماره 16 :برخورد با کودک پرخاشگر
پرخاشگری کودکان دو دلیل اصلی دارد؛ دلیل اول مشاهده ی پرخاشگری در محیط می باشد، قطعا هر کودک پرخاشگری، شاهد یک الگوی پرخاشگر در محیط است، حالا این پرخاشگری را می تواند در رفتار والدین مشاهده کند یا در فیلم و انیمیشن و حتی در رفتار همسالانی که با آنها در ارتباط است.
دلیل دوم برای پرخاشگری کودکان این است که مهارت تنظیم هیجان را یادنگرفته اند و نمی دانند چگونه هیجانات ناخوشایند خود مثل خشم، نگرانی و غم را ابراز کنند. اولین قدم برای کاهش پرخاشگری کودکان، حذف الگوی پرخاشگرایانه در محیط است، اگر خودتان این الگو هستید ضروری است که برای تغییر و یادگیری مهارت مدیریت خشم اقدام کنید، اگر کودکتون فیلم و انیمیشن های ترویج کننده ی پرخاشگری تماشا می کند، آن را حذف کنید.
و دومین قدم، آموزش مهارت های شناخت احساسات و تنظیم هیجانات به کودکتان از طریق بازی است.
در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری، والدین طی 20 ساعت آموزش و 8 جلسه ی مشاوره نه تنها خودشان مهارت مدیریت خشم را به طور کامل یاد می گیرند بلکه یاد می گیرند چگونه این مهارت را به فرزندشان آموزش دهند، در این دوره علاوه بر اینکه خود کودک در جلسه ی مشاوره از طریق تکنیک های بازی محور، مهارت های اصلی زندگی را یاد می گیرد، به والدینش هم برای تقویت بیشتر این مهارت ها، آموزش های لازم داده می شود.
شماره 17 : استعداد یابی و ارتقاء هوش های برتر کودک
همه ی ما در اطرافمان کسانی را میشناسیم که با وجود پایین بودن نمرات درسی شان در دوران مدرسه، در زندگی شغلی خود بسیار موفق بوده اند.
حتی افراد مشهور بسیاری همچون ادیسون، هنری فورد، گاندی، موتزارت و… را می شناسیم که با وجود ضعیف بودن عملکردتحصیلی شان، موفقیت های زیادی در دنیا به نامشان ثبت شده است.
بنابراین بدیهی است که بر خلاف تصورات خیلی از افراد، تنها دلیل موفقیت، کسب نمرات بالا در مدرسه نمی باشد و یا کسب نمرات پایین دلیل شکست و بی استعدادی نیست.
هوارد گاردنر روانشناس آمریکایی در سال 1983 در کتاب “قابهای ذهنی: نظریه هوش چندگانه”، مطرح کرد: افراد دارای انواع مختلفی از هوش هستند و منظور از مفهوم هوش نمی تواند فقط هوش منطقی-ریاضی باشد.
او معتقد است برای بررسی هوش و تمام قابلیت ها و استعدادهای افراد، ضروری است انواع هوش های آنها از جمله هوش موسیقایی،هوش تصویری-فضایی، هوش کلامی، هوش جسمی-حرکتی، هوش منطقی-ریاضی، هوش درون فردی، هوش برون فردی، هوش هستی گرا، هوش طبیعت گرا، هوش اخلاقی مورد ارزیابی قرار گیرند. کشف استعدادها و تقویت هوش های برتر افراد در دوران کودکی اهمیت بسیاری دارد، همانطور که وقتی یک نهال در جای مناسب کاشته شود، زودتر و بیشتر رشد میکند و ثمر میدهد، فرزند ما نیز اگر از همان دوره ی کودکی در مسیر درست یعنی مسیر استعدادهایش قرار بگیرد، سریعتر و بیشتر به موفقیت میرسد.
علاوه بر این، مزیت دیگر استعدادیابی در دوره ی کودکی برای فرزندشما این است که بدون اتلاف وقت، هزینه و انرژی، برای کودکتان در جای درست و به روش درست سرمایه گذاری کنید.
بسیاری از بزرگسالانی که امروزه در کار و تحصیلشان موفق نبودند اگر از ابتدا در مسیر استعدادها و هوش های برترشان قرار میگرفتند، قطعا زندگی دیگری در انتظارشان بود. شما با انجام انواع بازی ها و فعالیت های هدفمند با فرزندتان، می توانید استعدادهای اورا شناسایی و تقویت کنید.
در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری، علاوه بر این که در جلسات مشاوره، انواع تست ها و ارزیابی های تخصصی استعدادیابی از کودکان انجام میشود و به والدین گزارش دقیق این تست ها و کارنامه ی هوش های برتر کودکشان، ارائه می گردد، خود والدین طی 20 ساعت آموزش علاوه بر یادگیری اصول صحیح تربیت و رفتار با فرزند، 100ها بازی و تکنیک برای تقویت و پرورش هوش های ده گانه فرزندشان یاد می گیرند.
لیست پخش ویدیو
انجام انواع تست های هوش و استعدادیابی
شماره 18 :جرئت مند کردن کودک خجالتی
کودکان خجالتی، کودکانی که نمی توانند در جمع و گروه ها صحبت کنند، معمولا در بیان نیاز ها و خواسته هایشان جز با افراد معدودی از جمله پدر و مادر، با دیگران راحت نیستند و ترجیح میدهند پدر و مادر به جای آنها صحبت کنند، از گروه های دوستی فاصله می گیرند و هیچ وقت برای برقراری ارتباط پیش قدم نمی شوند، این کودکان اغلب در مقابل هم سالانشان کوتاه می آیند و حتی اجازه می دهند به راحتی حقوق و نیازها و نظراتشان نادیده گرفته شود.
اگر در همان دوران کودکی برای این بچه ها کاری نکنیم، نه تنها در دوره کودکی بلکه حتی در دوره ی نوجوانی و بزرگسالی مورد سوءاستفاده و آزار و اذیت و باج گیری های دیگران قرار می گیرند.
مشارکت دادن کودکان در تصمیم گیری ها، پرسیدن نظر آنها، دادن حق انتخاب بین چند گزینه به آنها از جمله راهکارهایی است که کمک می کند کودکان در بیان نظر و عقیده شان راحت تر باشند، در دوره ی جامع فرزندپروری سفر شیرین والدگری، ضمن کارکردن بر روی نقاط ضعف کودکان در جلسات مشاوره، طی 20 ساعت آموزش تربیت فرزند، به والدین یاد می دهیم چگونه مهارت های مهم اجتماعی از جمله مهارت جرئتمندی، توانایی “نه گفتن”، برقراری ارتباط و دوستیابی را به فرزندانشان آموزش دهند.